Konflikti. - Heini Salmi
1635
post-template-default,single,single-post,postid-1635,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Konflikti.

Mikä sanahirviö jo itsessään vai onko sittenkään? Mitäs jos opeteltaisiin vain lausumaan se paremmin?

Ne, jotka minut todella tuntevat, tietävät että olen pohjimmiltani erityisen herkkä ja herkille usein tyypillistä on toivo ettei konflikteja koskaan syntyisi. Kaunis ajatus, muttei realistinen. Koska konflikti tilanteet voivat olla herkälle ihmiselle, joka aistii vahvasti hyvinkin kuormittavia, on niiden käsittelyssä ollut opittavaa.

En usein puhu herkkyydestä, koska se käsitetään helposti väärin ja liitetään heikkouteen. Se, että aistii herkästi ja omaa syvällisen ajatusmaailman ei ole heikkoutta, päinvastoin.

Mielestäni jokainen konflikti tulisikin kohdata rohkeasti. Katsoa sitä suoraan silmiin, pyörittää useasta näkökulmasta ja pyrkiä etsimään ratkaisuja. Ymmärtäen kuitenkin poistua ajoissa jos ratkaisua ei tahdo löytyä, saatika rakentavaa mallia sen purkuun. Helpommin sanottu kuin tehty. Usein tällaisiin tilanteisiin kun liittyvät ne meidän tunteet, jotka helposti ottavat vallan. Tunteet ovat todella okei ja kuuluvat asiaan, mutta niille ei saisi antaa turhaksi valtaa ja ohituskaistaa. Asiat riitelevät ja joskus riitaantuvat keskenään, ei ihmiset. Se tulisi aina pitää mielessä. Kuten aiemmassa postauksessani yhdessä enemmän, yhdessä isommin tuon esille; miksi olla toinen toiselle susi kun parhaimmillaan voimme olla erityinen voimavara, nostaa ja tukea ylöspäin toisiamme.

Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö konflikteilta vältyttäisi. Kaikki on opittavissa, niin tämäkin. Jo se, miten suhtaudut ongelmatilanteisiin vaikuttaa paljon. Ovatko ne sinulle mörkö vai vain yksi osa elämää, kuten kaupassakäynti. Kaupassa käynti on meille aivan neutraali juttu, jolloin siitä harvemmin seuraa sen kummempia tunnevyöryjä tai draamaa. Mihin konfliktit voivat pahimmillaan johtaa.

Parhaimmillaan ne ovat kuitenkin verrattavissa kaupassa käyntiin ja neutraali osa arkea sekä elämää. Kauppareissustakin voi oppia suoriutumaan aina fiksummin sekä tehokkaammin, omaa hyvinvointiaan ja kehitystään tukien.

Valinta on sinun.

~ HS

Heini Salmi

No Comments

Post a Comment